1) Sınav iki aşamadan oluşmakta olup, ilk aşamada 40 sorudan oluşan yazılı sınav, ikinci aşama ise yazılı sınavdan başarılı olanlara yönelik yapılan ve 3 sorudan oluşan uygulama sınavıdır
2) Yazılı sınavda adaylara 40 soru sorulmakta olup saat 10.00 da başlamakta ve 60 dakika süre verilmektedir. (Sınavın başlama ve bitişi esnasında zil çalınacaktır) Yazılı sınavında ilk 45 dakika dolmadan adayların dışarı çıkması yasaktır.
3) Sınav başlama bitiş saati ile çıkılabilecek saat aralığı tahtaya yazılır.
4) Yazılı sınavda adaylar içeri alınırken kimlik belgeleri ile sınav giriş belgeleri dikkatlice kontrol edilir. Joker aday olduğundan şüphelenilen adayla ilgili bilgi gözetmen üye tarafından sınav yürütme komisyonuna bildirilir.
5) Adayların giriş belgelerinde yazılı olan sıraya oturup oturmadıkları özellikle kontrol edilir.
6) Sınav öncesi adaya;
* Sınav süresi
* Sınavda çıkılabilecek saati
* Soru sayısını (40 soru)
* Başarılı olmak için doğru cevaplanması gereken soru sayısını (28 soru)
* Yanlışların doğruları götürmediği bilgisi verilir.
** Ayrıca SRC belgesi için sınava giren adaylara başarılı olmaları halinde uygulama sınavına alınacaklarının özelikle söylenmesi gerekmektedir. Bundan dolayı sonuçlar açıklanmadan okulun bahçesinden ayrılmamaları gerektiği belirtilmelidir.
7) Daha sonra adaylara optik formlar gözetmen tarafından dağıtılır ve formda yer alan bilgileri doldurup imzalamaları istenir.
8) Optik formda adayların sınava girecekleri sınav türünü doğru kodladıkları (SRC-1, SRC-3, ODY-1, ÜDY-3...vb) her aday için ayrı ayrı olmak üzere kontrol edilir. (Sınava girmeyen adaylar için "ADAY SINAVA GİRMEDİ" kutucuğu salon başkanı tarafından kodlanır)
9) Soru kitapçıkları dağıtılırken A ve B kitapçıkları arka arkaya gelecek şekilde sırayla dağıtılır.
10) Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra adayların kitapçık türlerini optik forma kodlamaları istenir ve özellikle kontrol edilir.
11) Adaylar sınava başladıktan sonra teorik sınav sonuç tutanağına, adayın kitapçığına bakılarak dağıtılan kitapçık türü isminin karşısında bulunan alana yazılır.
12) Sınav süresinde adaylarla gereksiz konuşmalar yapılmaması gerektiği gibi adaylarında bir birleriyle konuşmalarına müsaade edilmez.
13) Sınav giriş belgeleri sınavın başlamasından 15 dakika sonra toplanır ve zarfa konulur.
14) Adaylardan kimliklerinin sınav bitimine kadar masalarında kalması istenir.
15) Sınav süresince adayların kopya teşebbüslerine karşı dikkatli olunmalı, adaylar gözlenmelidir.
16) Süresi içerisinde sınavını bitirip çıkmak isteyen adayların optik formları teslim alınırken, optik formda ki kitapçık türü ile teorik sınav sonuç tutanağı formunda kitapçık türünün aynı olup olmadığı özelikle incelenmelidir.(Optik teslim etme aşamasında adayların kitapçık türünü değiştirdiği daha önceki sınavlarda sıklıkla görülmüştür)
17) Yazılı sınav bittikten sonra salon ile ilgili tüm evraklar sınav yürütme komisyonuna hızlı bir şekilde teslim edilir.
18) Sınav yürütme komisyonu tarafından optiklerin değerlendirme işlemi yapıldıktan sonra, sonuçlar sınav evraklarının ilgili bölümüne yazılarak başarılı olanlar için mavi kalem, başarısız olan adaylar içinse kırmızı kalem kullanılarak hem notları yazılır hem de KALDI ve GEÇTİ ifadeleri yazılır. (Başarılı olma notu en az 70'tir)
19) Tüm işlemler bittikten sonra başarılı olan adaylar için sınavın ikinci aşaması olan uygulama aşaması yapılacaktır.
20) Sınav yürütme komisyonu tarafından başarılı olan adaylar bekleme salonuna alınacak olup, gözetmen üye tarafından başarılı adaylar sırayla salona davet edilir.
21) Uygulama sınavı için çağırılan adayların kimlik belgesi kontrol edilerek salona alınırlar ve isimlerinin karşısında bulunan soru numarası etkileşimli tahtadan açılarak sorulara -her soru için ayrı ayrı olmak üzere- bir dakika içinde cevap vermesi istenir.
22) Adayın soru numaraları tahtaya yazılmaz. Adayın sorulara verdiği cevaplar tahtaya daha önceden yazılan 1, 2 ve 3 şeklindeki numaraların karşısına yazılır.
23) Sorular bittikten sonra adaydan tahtada ki cevaplar ile optik formda işaretlenen cevapların karşılaştırması istenir. Cevaplar aynı ise adayın imzası alınarak sınav sonlandırılır.
24) Uygulama sınavı esnasında adaya " emin misin, bir daha oku, son kararın mı, soruyu kapatıyorum...vb sorular sorulmaz. Bu durum adayın fikrini değiştirmesine sebebiyet vermekte olup, adaylar tarafından bununla ilgili olarak sıkça şikâyet gelmektedir.
25) Yazılı sınavda başarılı olan tüm adaylar uygulama sınavına alındıktan sonra, sınav yürütme komisyonundan alına uygulama cevap anahtarı ile başarılı ve başarısız adaylar forma işlenir. Yazılı sınavda olduğu gibi başarılı adaylar mavi kalem, başarısız adaylar içinse kırmızı kalem kullanılarak "BAŞARILI /BAŞARISIZ" durumu formun ilgli bölümüne yazılır.
26) Sınav komisyon üyeleri olarak görevimizin, adayın sınavdan başarılı veya başarısız olmasını sağlamak değil bakanlığımızın belirlemiş olduğu sınav yönergesini uygulamak olduğunu unutmayalım.